Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da ljudi ne bi smjeli koristiti zaslađivače bez šećera kao način kontrole težine. Iako se niskokalorični i bez kalorični zaslađivači često koriste u hrani i pićima, njihova učinkovitost u smanjenju tjelesne mase ostaje upitna.
Zaslađivači bez šećera ne donosi nikakve koristi u smanjenju tjelesnih masti
Zaslađivači bez šećera (NSS) često se koriste kao alternativa šećeru i nalaze se u mnogim proizvodima, od slastica do žvakaćih guma. Međutim, WHO je nedavno izdao smjernice koje sugeriraju da njihova dugoročna upotreba ne donosi nikakve koristi u smanjenju tjelesnih masti. U novim istraživanjima temeljenim na 283 studije, stručnjaci su otkrili da konzumacija zaslađivača bez šećera ne pomaže u postizanju dugoročnog gubitka težine, niti kod odraslih niti kod djece.
Mogući negativni učinci dugoročne uporabe
Iako kratkoročna upotreba zaslađivača može donijeti manji gubitak težine u slučajevima smanjenog unosa kalorija, WHO također upozorava na moguće negativne učinke dugoročne uporabe. To uključuje povećani rizik od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i smrtnosti. Stručnjaci naglašavaju da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se razumjeli dugoročni učinci tih zaslađivača na zdravlje.
Zaslađivači bez šećera nisu rješenje
Preporuka WHO-a je jasna: zaslađivači bez šećera nisu rješenje za dugoročnu kontrolu težine. Francesco Branca, direktor WHO-a za prehranu i sigurnost hrane, savjetuje da ljudi bolje razmotre alternative, poput voća ili nezaslađene hrane i pića. Sladila bez šećera nemaju nutritivnu vrijednost i ne bi trebala biti ključni dio prehrane.
Ipak zaslađivači mogu biti korisni
Iako WHO naglašava da zaslađivači nisu idealna zamjena za šećer, stručnjaci poput Dr. Duanea Mellora, registriranog dijetetičara, sugeriraju da bi zaslađivači mogli imati svoje mjesto kao prijelazno rješenje. Smanjenje unosa slobodnih šećera i vođenje računa o prehrambenim navikama i dalje ostaju najbolji put prema zdravlju.
Nemaju svi isti stav
S druge strane, predstavnici Međunarodne udruge zaslađivača ističu kako su zaslađivači temeljito istraženi i smatraju ih korisnima u borbi protiv pretilosti i dijabetesa. Smatraju da zaključci WHO-a ne uzimaju u obzir sve znanstvene dokaze koji podržavaju učinkovitost niskokaloričnih zaslađivača u regulaciji tjelesne mase.
Koju hranu ne bismo smjeli podgrijavati?
Zdravstvene prednosti i potencijalni rizici bezglutenske prehrane
Koje namirnice ne podnose dobro zamrzavanje