Spužarica, gastronomska fešta koja slavi puževe (spuževe) kao tradicionalno jelo u Vrgoračkoj krajini i zaobalju Makarske rivijere, održava se drugi put u Vrgorcu u organizaciji Turističke zajednice, a od ove godine je službeni dio festivala Autentica Food & Wine – Makarska Riviera.
Gradska fontana u Vrgorcu postala je središte autentične gastronomske manifestacija u regiji koja je u subotu privukla veliki broj turista i domaćeg stanovništva, za koje su kuhali kuhari iz Restorana Kula iz Vrgorca i učenici i nastavnici Odjela za kuharstvo Srednje škole Tina Ujevića.
Ta jedinstvena proslava posvećena je tradicionalnom jelu od puževa – spužima, koji se u Vrgoračkoj krajini priprema i konzumira već stoljećima.
Nakon prošlogodišnjeg velikog odaziva, ovogodišnja Spužarica donijela je još bogatiju ponudu autohtonih jela, glazbeni program uživo, lokalne proizvode i sadržaj za djecu.
Središnja zvijezda fešte su delicije pripremljene od puževa – spuži na ljutiku, zapečeni spuži s mirodijama, kajgana sa spužima i druge tradicionalne poslastice pripremljene po receptima predaka.
Povjesničar Branko Radonić, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine, u Državnom arhivu u Dubrovniku pronašao je dokument iz 1924. godine koji potvrđuje da se spuži tada aktivno skupljaju na području vrgoračke općine.
U to vrijeme, Vrgorac je bio iznimka unutar tadašnje Dubrovačke oblasti, a njegovanje običaja skupljanja i priprave spuža izdvaja ga i danas kao čuvara jedinstvene kulinarske baštine.
Naziv “spužarica” u lokalnom govoru označava i vrstu kiše – sitnu, proljetnu ili jesensku – idealnu za pojavu puževa u prirodi. Upravo tada, privučeni vlagom, izlaze iz svojih skrovišta, čime se otvara sezona njihova prikupljanja i kuhanja.
Područje na kojem se nalazi kompanija SpaceX Elona Muska postaje grad