Ovo je lagana voćna torta koja osvaja na prvi pogled. Osim s jagodama, možete je pripremiti i s drugim (bobičastim) voćem, a autorica recepta je Tanja Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam.
Prije ove verzije bila je i jedna koja je sadržavala manju količinu želatine pa nije bila baš najstabilnija, zato je u drugom pokušaju stabilnost pojačana, a dodala sam i sloj piškota između dva sloja kreme (u prvoj verziji su kreme dijelile samo jagode).
Sastojci:
- 400 g piškota
- 300 ml mlijeka
- 3 žlice ruma
- 500 g jagoda
Krema 1:
- 300 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 1 žličica burbon vanilija šećera
- 1 žlica gustina
- 250 ml vrhnja za šlag
- 10 g želatine
Krema 2:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 4 žlice šećera
- 1 žličica burbon vanilija šećera
- 250 ml čvrstog jogurta
- 10 g želatine
Priprema:
- Jagode operite, očistite i narežite.
- Obruč kalupa za tortu obložite papirom za pečenje.
- Piškote kratko namočite u mlijeko s rumom te njima obložite stranice i dno kalupa.
- U posudi debljeg dna zagrijte mlijeko s burbon vanilijom.
- U drugoj posudi žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte gustin i malo toplog mlijeka, promiješajte pa ulijte u posudu s ostatkom mlijeka. Kuhajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta, uz miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Ostavite da se hladi.
- Istucite vrhnje u čvrst šlag. Pomiješajte šlag i kremu pa dodajte želatinu (pripremljenu prema uputama na ambalaži). Sve dobro izmiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila po kremi.
- Izlijte kremu na piškote, po kremi složite novi red piškota (namočenih u mlijeku) a zatim red narezanih jagoda.
- Pripremite drugu kremu – vrhnje istucite u čvrst šlag, uz stalno miksanje dodajte šećer, burbon vaniliju i jogurt a zatim i pripremljenu želatinu. Sve sastojke dobro izmiješajte i kremu izlijte po jagodama. Po kremi od jogurta rasporedite preostale narezane jagode.
- Prije posluživanja tortu dobro ohladite, minimalno 4-5 sati u hladnjaku (kako bi želatina uspješno odradila svoj posao.
- Nakon hlađenja uklonite obruč i ukrasite tortu listićima mente (i vrpcom).
Vlasnica recepta: Tanja pastuović – Klaić COOKam i guštam
Najbolji recept za cheesecake ima Tanja na blogu COOKam i guštam!
Cheesecake koji je osvojio internet: maline, pistacije i bijela čokolada