Dugo sam bila u potrazi za tortom koja će me oduševiti barem približno kao one koje jedem u poznatim slastičarnama. Slučajno sam jednog dana naišla na recept za ovaj cheesecake i od tada za svaku prigodu radim baš ovu tortu. Gosti redovito misle kako sam tortu naručila i skupo platila, a zapravo je jedna od najjednostavnijih koje ćete napraviti. U nastavku vam donosim recept za ovo slatko čudo!
Pripremu započnite izdvajanjem potrebnih namirnica, a one su:
Podloga (20-22 cm kalup):
oko 250-300 gr keksa
150 gr maslaca
120 gr mlijeka
Maline:
500 gr malina
200 ml vode
šećer ili agavin sirup (po željenoj slatkoći)
gustin (po željenoj gustoći)
Pistacije:
250 gr maskarpone sira
50 gr šećera u prahu
3 žlice kreme od pistacija
Čokolada:
160-200 gr čokolade
80 ml vrhnja slatkog
Pripremu započnite miješanjem keksa, otopljenog maslaca i mlijeka kojeg ćete položiti u kalup. Iako u originalnom receptu piše kako kalup treba biti promjera do 22 cm, ja sam koristila onaj od 25 cm i svejedno dobila odličan rezultat.
Dakle, oko 300 grama keksa, 150 grama otopljenog maslaca i 120 grama mlijeka posložite i utisnite u kalup tako da vam na dnu bude približno jednake debljine debljine. Uz dno, keks podignite i izradite stijenke koje će kasnije čuvati maline na jednom mjestu. Podlogu ostavite u frižideru dok pripremate ostatak torte, a vrijeme hlađenja neka minimalno bude 30 minuta.
Dok se vaša podloga hladi, prijeđite na maline. Nije važno jesu li svježe ili zaleđene.
500 grama malina stavite kuhati na laganoj vatri uz malo vode. Približno ih kuhajte 15 minuta, a kada vam se maline raspadnu polako prosijavajte šećer u prahu u smjesu kako bi izbjegli stvaranje grudica. Tijekom ovog procesa smjesu je potrebno miješati. Uz šećer, prosijte i gustin. Iako u originalnom receptu ide želatina, ja stavljam gustin jer nisam ljubitelj želatine, a i krema mi bude finija s gustinom. Točne mjere šećera i gustina odredite sami, ovisno o tome koliko slatku i gustu kremu želite. Moja preporuka je da ipak ostavite malo kiselosti u malinama jer će kasnije ta blaga kiselost podići ostatak torte.
![](https://dijalog.hr/wp-content/uploads/2024/02/WhatsApp-Image-2024-02-07-at-15.23.28-768x1024.jpeg)
Gotove maline malo ohladite i prelijte preko ohlađene podloge, te zajedno vratite u frižider na hlađenje.
Vrijeme je za pistacije i maskarpone sir! Kako nisam mogla pronaći kremu od pistacija, kupila sam suhopržene neslane pistacije i blendala ih dok nisam dobila teksturu približnu kremi. Ako vam budu presuhe, slobodno tijekom blendanja dodajte malo kokosovog ulja. Ono što će vam svakako trebati u ovom procesu je malo strpljenja dok se pistacije skroz ne samelju.
Nakon što ste dobili “grudvicu” pistacija, vrijeme je za pripremu sira. Iako ni sama nisam ljubitelj jako slatkih slastica i šećera općenito, mascarpone sir mi je bez dodanog šećera bio neukupsan. Preporučena doza je 50 grama, ali moja preporuka je probati i prilagoditi sebi. Mascarpone sir i šećer u prahu dobro izmiješajte mikserom i u gotovu smjesu dodajte pistacije. Još kratko izmiješajte mikserom dok smjesa ne bude jednolična.
Cijelu kremu namažite preko malina i vratite u frižider.
Stigli smo i do zadnjeg koraka, a to je bijela čokolada. Vrlo jednostavno, istopite 160 do 200 grama čokolade u 80 do 100 mililitara slatkog vrhnja. Istopljenu čokoladu prelijte preko pistacija i ostavite da se ohladi.
Prije rezanja ukrasite po želji. U mom slučaju to su bile mljevene pistacije, no možete staviti što god poželite.
Nakon nekoliko sati, tankim nožićem prođite po rubu torte i odstranite obruč kalupa.
Razveselite svoje, ali i nepca svojih najmilijih!
Dobar tek, uživajte!
Recept preuzet ovdje.
Svijet začina: Kako koristiti različite začine za poboljšanje okusa jela